.htmll xmlns="http://www.w3.org/1999/.htmll"> Tjitse Terpstra Big Saren Border Collie

Onze honden

klik op de foto's voor info
Team Tjitse
James
James
Llanfarian Bet
Llanfarian Bet
Snow
Snow
Team Ellen
Saren
Saren
Kanly
Kanly

Even voorstellen

Mijn naam is Tjitse Terpstra en ik ben geboren op 28 maart 1957 te Marrum in Friesland.
Ik heb de opleiding Timmerman/ Metselaar gevolgd.
Daarna ben ik op het boerenbedrijf van mijn vader gaan werken.

Na de militaire dienstplicht heb ik gesolliciteerd naar de functie van Herder bij de St. Noorderleeg in Friesland. Ik ben daar begonnen met een kudde van 1500 Texelaars en een kudde runderen. Ik werkte in die tijd nog zonder hond.
Via mijn buurman kwam ik op het idee om een hond te gaan inzetten bij het werken met de schapen.

"Sa'n hûn kin it wurk fan seis man oernimme".
(vrij vertaald: Zo'n hond kan het werk van 6 man overnemen)

Bij Paul Andreoli kocht ik mijn eerste Border Collie.
Paul was één van de allereerste die B.C.’s importeerde naar Nederland. Op 17 augustus 1982 werd mijn eerste teefje geboren. Sita noemde ik haar. Na deze kleine dame was ik totaal verslingerd aan dit pientere en werkwillende hondje. Velen zouden er nog volgen. Net als iedereen begon ik ook als leek.

In 1986 deed ik voor het eerst mee aan een oefenparcours van de Border Collie Club Nederland met Sita. Hier zag ik een enorm verschil met mijn eigen beperkte commando's . Deze handlers gebruikten veel meer en genuanceerdere commando's .

Ook werkten zij met fluitsignalen terwijl ik maar drie commando's schreeuwde en met wilde armgebaren Sita rondstuurde.
Mijn inmiddels beste maatje Paul Andreoli drong er op aan dat ik door zou gaan met trainen met een uitbreiding in de commando’s die ik aan mijn hond moest geven. Dit alles resulteerde in mijn eerste Nederlands Kampioenschap in 1987 te Rheden met Sita.

In 1990 kon ik gaan werken als Schaapsherder op het Hijkerveld in het mooie Drentse landschap. Ik begon er met 800 schapen en een kudde Schotse Hooglanders. Ook gebruikte ik mijn western paard en de honden om de koeien naar de plek te drijven waar ze behandeld moesten worden.

Ik trok altijd veel belangstelling van de mensen en ook de media.
Zo was ik zelfs een keer met Reinout Oerlemans in Amerika; het was een uitzending van de Supriseshow. Ik werd uitgenodigd om als cowboy de koeien te drijven, waar ooit de beroemde Bonanza series waren opgenomen, het was een prachtig avontuur. Naast mijn werk, wat geen vetpot was, gaf ik ook wel eens les aan eigenaren met hun Border Collies.

Sinds 2004 heb ik de keus gemaakt om voor mezelf te beginnen met mijn eigen Texelaars en Swifters.
In 2007 zijn we verhuisd naar Friesland en hebben we een bedrijf in ecologisch landschapsbeheer gekocht. Na een hectische tijd hebben we onze draai goed gevonden. We werken met voornamelijk met Veluwse en Schoonebekers heideschapen onze opdrachtgevers zijn v.n. gemeentes en provincies.
Ook geef ik Clinics in binnen en buitenland en demonstraties schapen drijven (ook met Indische loopeenden) op grote- en kleine outdoor evenementen.

Op foto: aanvoerder van het Nederlandse team tijdens het E.K. in
Stockholm en tijdens het Wereld Kampioenschap in Bala 2002.
In 2002 werd ik met Ben Nederlands Kampioen .

Tjitse Terpstra

 


<.htmll>